Кошмари, нощни терори, страх от тъмнината! Какво трябва да направим?

Кошмари, нощни терори, страх от тъмнината! Какво трябва да направим?

Бебетата и малките деца често имат затруднения със заспиването през нощта поради различни причини. Ако вашето дете все още не е научило как да заспи самостоятелно и как да се установи ред за дрямка и лягане, нормалните нощни събуждания могат да се превърнат в продължителни периоди на будуване, когато на детето му трябва помощ, за да заспи отново. Но какво да правим, ако детето ви вече е научено да спи и се събуди неочаквано през нощта? Или ако вашето дете, което все още не е преминало обучение за сън, се събуди и е необичайно раздразнено? Сънува ли кошмари, преживява ли нощни терори или просто се страхува от тъмното? Какво е най-доброто за родителя да направи в такива ситуации?

Първата и най-важна причина за честите нощни събуждани в повечето случаи се оказва липсата на това, че детето ви все още няма създаден режим на съня.В почти всички случаи честите нощни събуждания отпадат, след като детето се научи да заспива самостоятелно.Моят опит в работата със семейства показва,че  нощните събуждания, които семействата смятат за кошмари, отпадат, след като детето е има изграден режим и спазва подходящия за възрастта си график.

Винаги, когато детето се събужда тревожно трябва да го утешите и да помислите към причината за неспокойството (ако можете да я идентифицирате), и след това да му позволите да заспи самостоятелно.

Повечето лекари и експерти по сън смятат,че след втората година кошмарите започват да бъдат по-често срещан проблем при децата. В случай, че детето ви сънува кошмар,изслушайте го,успокойте го и след това му позволете да заспи самостоятелно.  Ако установите, че детето ви ги изпитва често, опитайте следното:

– премахване на цялото време пред екрана за 5-7 дни,

– намалете светлините за 45 минути преди лягане,

– съсредоточете се върху весела и позитивна музика през деня,

– както и четене на позитивни книги, които избягват силни емоционални сюжетни линии.

Обикновено ограничаването за една седмица от всичко, което е тъжно, страшно или много емоционално разтърсващо, може да позволи на ума на детето да се „пренастрои“ и да премахне кошмарите. Както беше посочено по-горе, ако детето ви все още не знае как да заспи самостоятелно, това трябва да бъде основният ви фокус при справянето с кошмарите.

Нощен терор

При нощния терор детето остава заспало и в безсъзнание по време на целия епизод. Ако детето ви взаимодейства с вас или дори признае присъствието ви по някакъв начин по време на един от тези епизоди, това не е нощен терор. При нощния терор са налице следните прояви:ако детето ви разиграва сънища, крещи, плаче,обляно е от пот или издава звуци и въпреки това изглежда неспособно или не желае да взаимодейства с вас. Не се опитвайте да го събудите!Единственото,което можете да направите е да се погрижите за безопастността му.Препоръчително е да  се обърнете  към педиатъра за съвет как да процедирате.

Страх от тъмнината

Страхът от тъмнината е нещо, което се появява при някои деца около 2,5 до 3-годишна възраст. Почти винаги е в отговор на нещо, с които са се сблъскали и което ги е уплашило. Бебетата не се страхуват от тъмнината. Те растат в пълен мрак от момента, в който очите им започнаха да работят, до момента, в който се раждат. Така че те са доста запознати с тъмнината и все още не са в състояние да различат какво може да е страшно в това да си в тъмнина. През първите седмици и месеци от живота им зрението все още не е остро и изострено. Така че, докато могат да виждат и откриват светлина, те не виждат толкова добре като начало. Когато по-голямото ви дете изрази страх от тъмнината, не забравяйте, че вашата реакция е това, което ще бъде от ключово значение за подобряването му или много, много по-зле. Решете сега  каква единствена отстъпка сте готови да направите, за да помогнете на детето си да се чувства по-удобно. И тогава не се отклонявайте отвъд това. Добре е да оставите светлината в коридора включена или да добавите малка нощна лампа. Но останете твърди в недопускането на допълнителна светлина в стаята. Детето обикновено ще продължи да иска повече светлина, а това ще започне да вреди на способността му да спи добре. Ако използвате лампа за коридора,сменете крушката със слаба. (Така че светлината не е много ярка.) Съвсем буквално светлината пречи на съня. Малко количество светлина за успокояване на страха на детето е добре, но внимавайте да не прекалявате.

Ако се нуждаете от съвети как да подобрите съня на вашето дете, ще се радваме да ви помогнем. Свържете се с консултант тук.

«
»